NL EN

TOTAALVERBOUWING KUSTWONING

De oorspronkelijke woning werd in de jaren ’50 gebouwd op een perceel aan het einde van van de dijk, die doodloopt op de duinen.
De halfopen bebouwing is één helft van een typische tweewoonst, op een unieke locatie. Aan de voorzijde een uitzicht op de zeedijk, de Noordzee en de haven van Zeebrugge, en aan de tuinzijde op een natuurgebied.
Al snel was duidelijk dat het beeld van de woning moest blijven.

Een huisbrand en lange leegstand hadden diepe sporen nagelaten op de woning. Om ze klaar te maken voor de volgende generaties was er veel werk aan de winkel. Een zeer grondige verbouwing met oog voor de energetische eigenschappen van het gebouw drong zich dan ook op.


Alle gevels werden geïsoleerd en de woning kreeg een nieuwe buitenschil. Hierdoor verdween het beeld van de oorspronkelijke tweewoonst en werd in materialisatie resoluut gebroken met de buurwoning.
Het gabarit met het wat nonchalant ogende schuine dak, typisch voor de architectuur van de gloriedagen van de kust, werd behouden.

Grote raampartijen en terrassen versterken het originele karakter en de relatie van de woning met de plek. De terrassen rondom de woning zorgen samen met de voor- en achtertuin voor goed georiënteerde buitenruimten, in directe verbinding met de leefruimten. Licht en zichten zijn de belangrijkste troeven van de woning.

De woning werd opgedeeld in twee aparte entiteiten. Een gelijkvloerse woning met ruime leefruimte, drie compacte slaapkamers en een doucheruimte die tegelijk een hamam is. De andere woning met leefruimten, drie ruime slaapkamers met elk een badkamer zijn gesitueerd op de drie bovenliggende verdiepingen.
Een grote dakerker in de voorgevel, met uitzicht over de zee vanuit het bad, betrekt ook de slaapverdieping bij het strand.


De witte geglazuurde gevelstenen en pannen maken er een echte kustwoning van. Ruwe, structurele betonnen elementen met plankenbekisting blijven zichtbaar, in contrast met de gladde, witte materialen.
De keuze voor goudkleurig geanodiseerde ramen, tegenover het geabstraheerde wit volume, zorgt voor een subtiel spel van licht, reflectie en warmte. Het materiaal komt ook terug in detailleringen in het interieur.

Er werden terrazzovloeren voorzien en ook enkele trappen en vaste interieurelementen zijn ermee uitgevoerd.
Vanaf het tweede niveau wijzigt de toon van de materialisatie: eikenhout, betonnen trappen en wit geglazuurde badkamertegels.


Het kleurenpalet en materialen in het huis zijn beperkt en dat creƫert een gevoel van eenheid. Door die beeldentaal over het hele project heen door te trekken, zijn beide woningen in harmonie qua sfeer.