NL EN

VERBOUWEN HUISVESTING GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIE & BIBLIOTHEEK

De Gemeente Nijlen gaf ons de opdracht een masterplan te maken voor de site, gelegen in het hart van de gemeente: het administratief centrum, de bibliotheek en de aanpalende gronden en omgeving. Deze studie moest inzicht geven in de mogelijkheden en beperkingen van de site en een idee schetsen op welke manier de verschillende functies hun plaats konden krijgen binnen het bestaand patrimonium en welke zouden kunnen verplaatst worden naar andere locaties binnen de gemeente. Daarnaast werden de mogelijkheden van dienstverlening onderzocht. Onze studie toonde aan dat het opportuun was een aantal functies om te draaien.



De oude bibliotheek kon worden omgebouwd tot gemeentehuis, in combinatie met het protocollair gebouwtje dat als gezicht in Nijlen niet kon verdwijnen. De bibliotheek zou dan ondergebracht worden in de uitbreiding van de jaren ‘80 met haar grillige vorm. Het voormalige politiekantoor, nu reeds verbouwd tot annex van het gemeentehuis zou worden geïntegreerd in het geheel. De circulatie draait hierbij volledig om, wat een aantal belangrijke knelpunten oploste.

Door enkele delen te slopen en andere delen bij te bouwen wordt de gefragmenteerde site verweven tot één harmonisch geheel en is een optimale integratie van bibliotheek en diensten verzekerd. Het oude gemeentehuis krijgt een ereplaats, centraal in het nieuwe geheel. Twee zijvleugels worden verhoogd met een extra verdieping waarin de raadzaal en vergaderzalen zijn ondergebracht. Een witte gevelafwerking versterkt de samenhang van de verschillende onderdelen en de nieuwe grote glaspartijen zorgen voor een hernieuwde relatie met de omgeving.
Veel functies worden georganiseerd aan de straatzijde om de interactie en de levendigheid van het geheel te versterken. Maar ook aan de achterzijde aan het spoor, krijgt de bibliotheek een duidelijke gevel. Zo wordt ook de trein, die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling en de groei van Nijlen, geïntegreerd in het project.

Binnen wordt een uitnodigende en inspirerende omgeving met aandacht voor organisatie en flexibiliteit gerealiseerd. Er is een evenwicht tussen de verschillende gemeentelijke functies en het gebouw is open en toegankelijk.


Voor het meubelwerk wordt beroep gedaan op de plaatselijke vakschool. Deze jongens en meisjes staan in voor het de uitvoering van het leeuwendeel van het los- en vast meubilair; op die manier willen we zoveel mogelijk Nijlenaren betrekken bij hun eigen gemeentehuis.