NL EN

STANDAARD ONTHAALINRICHTING RVA

Voor de RVA dient een standaard onthaalinrichting ontworpen te worden dat kan toegepast worden op verschillende gebouwen van de RVA. De casestudie hiervan gebeurt op het kantoor van Hasselt.

Wanneer de klant de RVA vanuit de straatkant passeert moeten er doormiddel van doorzichten, opvallende elementen, signalisatie maar ook camoufleren een duidelijke identiteit naar voren moet komen met alle duidelijkheid, respect en privacy naar de klanten toe.
Wanneer de klant de ruimte binnen stapt moet er vanzelf een duidelijke circulatie ontstaan die signalisatie praktisch overbodig maakt. Het onthaal staat centraal ten opzichte van de entree en is een duidelijke eyecatcher zodat klanten automatisch hierheen trekken.


De onthaalbalies staan binnen ‘handbereik’ van het onthaal dat assymetrisch in de ruimte geplaatst werd omwille van de zichtbaarheid en functionaliteit. Wachtruimtes zijn aan weerszijden van de onthaalzone geplaatst. Enerzijds richting de spreeklokalen, anderzijds richting het callcenter en de skypedesks. Zo blijft de wachtzone overzichtelijk maar wordt de hoeveelheid van klanten ook verspreid over de ruimte waardoor er luchtigheid ontstaat. Ook is er gekozen voor een jeugdige oplossing in het plaatsen van poefjes die verplaatsbaar zijn waardoor klanten zelf de dynamiek in de ruimte kunnen bepalen. Klanten die slecht te been zijn of liever een ‘steuntje in de rug hebben’ kunnen plaats nemen op de modulaire vaste banken. Kinderen kunnen dan weer terecht in de speelhoek die zowel vermaak als zitfunctie biedt en die naast de wachtruimte geplaatst is zodat ouders het overzicht kunnen bewaren. Er zijn een aantal maatmeubelen die speciaal voor de RVA ontworpen werden maar die naadloos aansluiten op bestaande standaard modulaire elementen. Zo ontstaan er speelse opstellingen die op elk moment uitgebreid of compacter gemaakt kunnen worden.
Branding en signalisatie spelen ook een grote rol in het concept in grafische elementen of kunst. We spelen met verlichte letters en met het logo en de letters van de RVA. De kleur rood uit het logo wordt door het hele ontwerp opgepikt maar zit eerder in de details verwerkt.
Qua materialisatie hebben we gekozen voor aangename, vriendelijke materialen die tegen een stootje kunnen en die ‘hufterproof’ zijn. De warmte van hout, de frisheid van wit, de warmte van stof, de functionaliteit van afwasbare stoffen, de speelsheid van de ‘ton sur ton’ tinten en de akoestische elementen in vilt.