NL EN

LUIFEL KLEUTER- EN BASISSCHOOL MUSICA

Deze school, in het centrum van Antwerpen, geeft extra aandacht aan musische vorming. Ze bestaat uit een voor- en achterbouw, met daar tussen de speelplaats voor de lagere school, grenzend aan het Pagadderplein. Dit publieke plein wordt tijdens de schooluren als extra speelplaats gebruikt en wordt omsloten door een gebogen hekwerk en twee witte poorten. Rond het Pagadderplein loopt een brandweg die zijn draaicirkel vervolledigd op de speelplaats. De speelplaats van de kleuters bevindt zich achter de achterbouw en is bereikbaar via de Kloosterstraat. Naast enkele herstellingswerken en het plaatsen van verluchting, wordt er een luifel voorzien bij de kleuters en één bij de lagere school, ter vervanging van de bestaande tentconstructie.


De luifel voor de lagere school is ontworpen als een vrijstaand element in de vorm van een amfitheater, met daarboven een transparant afdak in lichte staalconstructie. De cirkel met een diameter van 16m, die het theatertje omschrijft, heeft zijn centrum in de snijlijnen van de 2 licht schuin overstaande binnengevels en raakt net de omtrek van het ronde Pagadderplein. Het podium maakt nog steeds deel uit van de brandweg. De treden van het amfitheater gaan t.o.v. het podium per 20cm 2x omhoog en 2x naar beneden. Centraal vormt zich een binnencirkel op -40cm t.o.v. het podium. Aan de buitenranden komen de bovenste treden op zitbankhoogte. De luifel zelf bestaat uit een cirkelvormige schijf op lichte kolommen- en balkenstructuur, met een invulling in bladstaal. De richtingen van deze invulling verspringt telkens per vak 90 graden, wat het lichtspel en de transparantie vergroot. Op de witte stalen draagstructuur worden massieve polycarbonaatplaten geplaatst. De afwatering gebeurd telkens per licht hellend vierkantvlak. Het regenwater wordt opgevangen in de goot, die opnieuw 1 groot vierkant binnen de cirkel omschrijft.
De luifel voor de kleuterschool is ontworpen als een groene speeldoos die tussen de bestaande tuinmuren en gevel geschoven is. De binnenzijde van de doos is bekleed met grijs/groene hpl-platen, waarin basisvormen zijn uitgespaard. Deze vormen zijn ingevuld met krijtbord, spelmateriaal of kunstgras en in het plafond zorgen de ronde de koepels voor de nodige lichtinval. De vloer is voorzien van kunstgras en geeft de doos een zacht en warm gevoel. 1 wand van de doos is voorzien van perforaties. Deze perforaties werken bovenaan geluidsabsorberend en onderaan kunnen kleuters er met kurkenstoppen figuren in maken.