NL EN

VERBOUWEN ONTMOETINGSCENTRUM MERKSEMDOK

Het ontmoetingscentrum MerksemDok is gehuisvest in een oud fabriekspand, in de havenzone van Merksem. De ambitie van de opdrachtgever was om de uitstraling van het gebouwen te vergroten en de verschillende activiteiten meer zichtbaar te maken naar zijn omgeving.

De restyling van het cafetaria was de voornaamste vraag, met daarnaast een verhoging van de capaciteit van de multifunctionele ruimte. Intern is er nood aan meer contact tussen de administratieve werkplekken en de publieke ruimten.


We hebben ervoor gekozen om een open, centrale inkomzone te creëren waardoor er visueel contact ontstaat; zowel binnenin als naar buiten toe.
De oude garagepoort van de goederen ingang werd vervangen door glazen schuifdeuren; de helling erachter werd aangepast om vlot toegankelijk te zijn met een rolstoel of kinderwagen. De hoofdingang is nu voor iedereen dezelfde.

Zowel het plafond als de zijmuur van de oude garage werden afgebroken, om een lichte dubbelhoge inkom te bekomen die deel uitmaakt van de aangrenzende lobby met toogmeubel. Door de scheiding tussen het voormalig cafetaria en de inkomruimte te slopen, en de ramen in de voorgevel te vergroten, toont de ruimte veel groter en lichter. Vanuit de straat is de vernieuwde lobby een aantrekkelijk uithangbord voor het ontmoetingscentrum.

De vide ter hoogte van de inkom zorgt, naast extra daglicht, ook voor visueel contact met de bovenliggende verdieping. Door de administratieve werkplekken in die aangrenzende ruimtes onder te brengen, krijgen de medewerkers meer zicht op wat er gebeurt in het gebouw.



Aan de andere straatzijde, aan de Eigenheerdstraat, werd de garagepoort eveneens vervangen door een dubbele glazen deur in eenzelfde vormentaal, om als tweede vluchtweg te kunnen dienen.

De zone met toogmeubel werd vormgegeven als een volume, dat de schakel vormt tussen de multifunctionele (concert)zaal en de vernieuwde lobby.
Door de luiken van het functionele toogmeubel te openen, kunnen beide ruimtes met elkaar verbonden worden. Door ze elks afzonderlijk of volledig te sluiten, kunnen de ruimtes apart fungeren en kan het volume veilig afgesloten worden.
Op strategische plekken werden nissen om folders tentoon te stellen en een koffiehoek voorzien.


De ingrepen dragen bij tot een meer heldere routing doorheen het gebouw. Ook met de kleur- en materiaalkeuzes werd getracht de leesbaarheid te vergroten. De binnenzijden van het volume en de bar werden afgewerkt in een warme roodbruine kleur. Terwijl de meer publieke delen de blanke multiplex tonen.