NL EN

VERBOUWEN ONTMOETINGSCENTRUM MERKSEMDOK

Het ontmoetingscentrum MerksemDok is gehuisvest in een oud fabriekspand in de havenzone van Merksem. De opdrachtgever wilde de uitstraling van het gebouw vergroten en de verschillende activiteiten meer zichtbaar maken naar de buurt.
Centraal in de opdracht staat de restyling van het cafetaria en de verhoging van de capaciteit van de multifunctionele ruimte. Intern is er nood aan meer contact tussen de administratieve werkplekken en de publieke ruimten. De functionaliteit en toegankelijkheid van de overige activiteitslokalen dient geoptimaliseerd te worden, zodat alle lokalen afzonderlijk bereikbaar zijn.


We creëren een open, centrale inkomzone waardoor er visueel contact ontstaat met de straat. De oude garagepoort van de goedereningang wordt vervangen door glazen schuifdeuren, de helling wordt aangepast en maakt het complex vlot en integraal toegankelijk.
Plafond en zijmuur tussen de oude garage en het cafetaria wordt gesloopt en maakt plaats voor een dubbelhoge inkom die deel uitmaakt van de aangrenzende lobby met toogmeubel. De ramen in de voorgevel worden vergroot zodat de vernieuwde lobby een aantrekkelijk uithangbord wordt voor het ontmoetingscentrum.
De vide ter hoogte van de inkom zorgt, naast extra daglicht, ook voor visueel contact met de bovenliggende verdieping. Door de administratieve werkplekken in die aangrenzende ruimtes onder te brengen, krijgen de medewerkers meer zicht op wat er gebeurt in het gebouw.
De zone met toogmeubel wordt vormgegeven als een volume dat de schakel vormt tussen de multifunctionele (concert)zaal en de vernieuwde lobby. Door de luiken van het functionele toogmeubel deels of helemaal te openen, kunnen beide ruimtes met elkaar verbonden worden of veilig afgesloten worden.
De ingrepen dragen bij tot een meer heldere routing doorheen het gebouw. Kleur- en materiaalkeuze vergroten de leesbaarheid. De binnenzijde van het volume en de bar is afgewerkt in een warme roodbruine kleur, terwijl de meer publieke delen de blanke multiplex tonen. Verder is gekozen voor duurzame materialen die tegen een stootje kunnen, zoals een betongrijze industriële gietvloer en een inox toogmeubel.
Het resultaat is een redelijk sobere, industriële vormgeving in lijn met de context van de sfeer en structuur van het oude fabriekspand.