NL EN

RENOVATIE VILLA STUIVENBERG

De renovatie van het sanitair in de school Villa Stuivenberg.


Het betreft een grondige verbouwing van een administratieve vleugel, gemeenschappelijke lokalen en nieuwe sanitaire volumes, de afbraak van de bestaande sanitaire volumes, de heraanleg van de speelplaatsen, technieken en rioleringsstelsel.
Een duidelijk leesbare ingreep doorheen de eclectische en verouderde architectuur van het schoolgebouw uit 1898, dat is wat deze uitgebreide renovatie het beste samenvat.
Een capaciteitsuitbreiding ligt aan de basis en is verspreid over verschillende vleugels van de school. De fasering moet de normale functionering van de school toelaten tijdens de schooluren.
De twee centrale speelplaatsen worden heraangelegd en krijgen een avontuurlijk en groen karakter met duidelijk begrensde speelzones met een hoge belevingswaarde. Overdekt spelen kan onder de lichte luifel die de vorm van de daken van de omliggende schoolcorpus insinueert.
Hieraan grenzend geeft een lage nieuwbouw, een donkere plint, toegang tot ruimten die zowel als binnen- en buiten kunnen ervaren worden. De architecturale ingreep wordt op een duidelijke manier doorgetrokken doorheen het ganse schoolgebouw en verandert de beleving zowel van de administratieve vleugel (secretariaat, directie, personeelsruimte, leraarslokaal met aparte lounge), als de gemeenschappelijke ruimten zoals refters, slaapklassen , turnzalen en meer functionele delen).
Speelse volumes uit in de massa gekleurde houtvezelplaten brengen de functionele ruimten op schaal van het kind en breken met de strenge en hoge, onpersoonlijke ruimten van het bestaande gebouw.
Naast dit sterke statement gaat er ook een speciale aandacht naar toegankelijkheid, akoestiek, regenwaterrecuperatie en een duurzaam energieconcept.