Het project focust op de integratie met de bestaande architectuur, de link met de kern van de gemeente en de akoestische performantie van de lokalen. Voor de uitbreiding van de Academies beeldende kunsten en –muziek, woord en dans, plaatsen we naast de twee bestaande, een derde volume. Formeel verwijst de gevel naar het brutale karakter en het kleurenschema van de bestaande gebouwen. De uitbreiding een stapeling van massieve volumes, waarbij de verdiepingshoge ramen de volumetrie benadrukken. De geprefabriceerde betonnen gevelpanelen werden uitgevoerd met een textuur van zeegras voor een duidelijke expressie.
De uitbreiding biedt plaats aan muziekklassen met hoge akoestische waarden en grote ateliers voor kunsten, functies die in het huidige complex ontbreken. We trekken het maaiveld, dat een volledig niveau verschilt tussen voor- en achterzijde, door over een ondergrondse zaal. Hiermee lossen we de circulatieproblemen op en creëren we een extra openbare ruimte in de zone tussen de bebouwing. De centrale zaal onder het nieuwe maaiveld vult verder de nood aan om voorstellingen te organiseren. De centrale inkom die voorheen dichtgeslibd was, wordt opengesteld voor permanente tentoonstellingen en kan dienst doen als foyer, zodat het breed gebruik van de site optimaal geëxploiteerd wordt. Ruime lokalen voor de verschillende functies worden compact gestapeld op het perceel en langs beide zijden toegankelijk gemaakt. Een eenvoudige inrichting en heldere signalisatie organiseert de site, die nu veel leesbaarder en flexibeler is dan voorheen. De doorwaadbaarheid van het binnengebied zorgt ervoor dat de campus langs beide zijden evenwaardig toegankelijk is vanuit een centrale inkom/tentoonstellingsruimte. Het binnenplein is zo ook een publieke, groene ruimte geworden, in lijn met de visie van het masterplan, die het doortrekken van de centrale berg tot aan de voet voorziet.
De nieuwe Academie is een gebouw dat zowel functioneel, duurzaam, bouwkundig duurzaam en ecologisch duurzaam is en dat door de inzet van hernieuwbare energiebronnen bijna energieneutraal (BEN) is. De toegankelijke daken van het project werden als groendaken uitgevoerd en de niet toegankelijke daken voorzien het gebouw van energie d.m.v. de plaatsing van pv panelen. Er werd een warmtepomp voorzien, in combinatie met een beo-veld, voor verwarming en passieve koeling. De opbouw is helder en de indeling maximaal flexibel. De nieuwe organisatie maakt gebruik na de schooluren ook veel makkelijker met een gecontroleerde, beperkte toegang. Leveringen voor de zaal kunnen langs de lift achteraan veilig en rustig gebeuren. De uitbreiding houdt rekening met het initiële concept van het gebouw en voelt aan alsof het altijd al deel was van de site.