NL EN

HAPPINESS HARBOUR 100% CIRCULAIR

Het project is een ‘tijdelijke’ huisvesting voor het mediabureau Happiness dat momenteel in Brussel alleen zo’n 40 personen te werk stelt en hiermee bijdraagt tot de werkgelegenheid in de regio Vilvoorde. In het project moest ook ruimte voorzien worden voor satelliet-activiteiten van complementaire starters alsook een tijdelijke platform voor kunst- en cultuur. De oplossing werd gevonden in de recuperatie van een oude container school op een braakliggend terrein in de kanaalzone. Vanuit de basisvoorwaarden van duurzame huisvesting begint alles vanuit drie peilers: locatie, gebouw en een integrale duurzame context. In dit project vonden we elkaar in alle parameters.


Het Stadsbestuur van Vilvoorde was na een eerste ontmoeting dan ook snel gewonnen voor het idee en heeft in het proces, samen met de ontwikkelaar van de grond actief bijgedragen tot de haalbaarheid en realisatie voor de tijdelijke invulling van de site.
Parallel met de zoektocht naar een geschikte locatie werd via kunstencentrum Verbeke een aanbod gedaan om een voormalige containerschool uit Rotterdam die nog ongebruikt op hun site stond, over te nemen. Het kantoor werd gerealiseerd als een herlocatie van een bestaande tijdelijke constructie, de heropbouw van een modulaire school die voordien bekend was als ‘De kleine pijler’. Deze school werd ontmanteld, gestockeerd en werd in aangepaste configuratie op dit perceel terug samengesteld. De tijdelijke constructie bestaat uit 66 aan elkaar gekoppelde containerunits over 2 bouwlagen.
Voor de inrichting werd maximaal ingezet op gerecupereerde materialen en ‘second life’ meubilair. Nieuw ontworpen elementen zoals keuken, scheidingswanden en terrassen zijn opgebouwd uit gere-cycleerd materiaal. Voor de glazen tussenwanden werd beroep gedaan op de jonge kunstenaar Jason van der Woude die in zijn werk gebruik maakt van gerecycleerde raampartijen en glaswerk.
Happiness Harbour is hiermee niet zomaar een nieuwe werkplek maar een haven voor creativiteit, continu in beweging.