UPDATE FILTER NL
SELECT ALL EN
CLEAR ALL
BASISSCHOOL 'T VESTJE
[LIER]
2011
ARCHITECTUUR, NIEUW, ONDERWIJS, PUBLIEK
GO! Gemeenschapsonderwijs

2500 LIER
24 Anton Bergmannlaan
Oorspronkelijk pastte dit project in een onderzoek naar paviljoenbouw uitgevoerd binnen het kader van de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. Door een grondruil en bijgevolg wijzigingen in de initiƫle opdrachtomschrijving werd hier afgestapt van het prefab-concept.
Het gebouw past zich in in de dorpse structuur tussen de kerk en de vesten van Lier. Samen met de bestaande paviljoenen vormt dit gebouw een compacte campus voor buitengewoon onderwijs Het Vestje.
Het gelijkvloers, aan de straat, wordt gekenmerkt door een uitnodigende inkom met een indrukwekkende overkraging waaraan secretariaat en onthaalfuncties gekoppeld werden. Daarnaast bevinden zich centraal de personeelsruimten en de kleinere lokalen voor individuele begeleiding. De drie klassen voor auti-werking op de begane grond zijn volledig gericht op de besloten buitenruimte. Op de verdieping zijn nog eens drie klassen en een kleiner vaklokaal ondergebracht, georiƫnteerd rond een centrale polyvalente ruimte. Deze ruimte wordt gebruikt voor individuele begeleiding, als rustruimte of als uitbreiding van de klassen. Aansluitend op het dak hebben we de mogelijkheid voorzien tot buitenklassen.De structuur van het gebouw is neutraal en gebouwd volgens traditionele principes. In de afwerking is gestreefd naar een rustige, serene atmosfeer die rust kan brengen aan de kinderen. De ramen kaderen de zichten en bieden tegelijkertijd voldoende bescherming voor de ruimten zelf.