UPDATE FILTER NL
SELECT ALL EN
CLEAR ALL
BASISSCHOOL DE KREKEL
[HAALTERT]
2010
ARCHITECTUUR, NIEUW, INTERIEUR & DESIGN, ONDERWIJS, OMGEVING, WERKOMGEVING, PUBLIEK, WEDSTRIJDEN
GO! GEMEENSCHAPSONDERWIJS

9450 HAALTERT
32 Kattestraat
Basisschool De Krekel is gesitueerd aan de weidse en groene noord-westzijde van Haaltert. Het terrein was bebouwd met paviljoenen, gegroepeerd rond twee speelplaatsen. De bebouwingsdichtheid op het terrein was dusdanig hoog dat contact met het landschap verloren is gegaan en de site als geheel onleesbaar werd. Door het slopen van enkele paviljoenen wordt plaats gemaakt voor een nieuwbouw die twee basisklassen, een polyvalente ruimte en administratieve diensten huisvest.
De nieuwbouw wordt zo gepositioneerd dat deze enerzijds aan de speelplaats grenst en anderzijds de perspectieven naar het landschap openhoudt. De opengewerkte kopgevel van het gebouw is naar de straat gericht en vormt zo het onthaal van de school.
Het gebouw is ontworpen als een zacht, maar duidelijk houten volume waarbij gesloten stabiliteitskernen de ritmiek van het gebouw benadrukken. Een centrale as in het gebouw ontsluit alle functies en vormt zo de ‘hoofdstraat’ van het gebouw. De daklichten in deze straat volgen de ritmiek van de constructie en maken het gebouw helder en leesbaar. De administratieve functies zijn gericht op het zuiden en kijken uit op het open landschap. De klassen en polyvalente ruimte zijn georiënteerd op het noorden en geven uit op de speelplaats. Tegenover het gebouw op de speelplaats voorzien we een lichtluifel die schaal en intimiteit geeft aan het plein en de omringende gebouwen.