UPDATE FILTER NL
SELECT ALL EN
CLEAR ALL
RENOVATIEPROJECT STEDELIJK LYCEUM OFFERANDE
[ANTWERPEN]
2013
RENOVATIE, ONDERWIJS
AG STEDELIJK ONDERWIJS ANTWERPEN

2060 ANTWERPEN
19 Offerandestraat
Het schoolterrein is gelegen aan de autovrije winkel-wandelstraat Offerandestraat in Antwerpen en grenst aan de Delinstraat. De School bestaat uit vijf bouwblokken, rechthoekig opgesteld rondom een centrale speelplaats. Op de hoek tussen de gebouwen bevindt zich een hoogspanningscabine, eigendom van de stad. Het schoolgebouw dateert uit derde kwart 19de eeuw. In 1881-83 werd een veranda, een galerij en een achterbouw met tekenklas toegevoegd, alsook een kleine woning aan de Delinstraat.
De opdracht omvat de grondige renovatiewerken en volledige herinrichting. Het was aangewezen om in het ontwerp zo veel mogelijk rekening te houden met de aanwezige waardevolle elementen (structurele indeling, mouluren, schrijnwerk, trappen) en deze zo veel mogelijk te bewaren en aan te vullen met sobere ingrepen. Het materialenpallet voor het interieur beperkt zich tot nieuwe linoleum vloerbekleding in de klassen en enkele functies op het gelijkvloers, nieuw tegelwerk in de inkomzones en sanitaire ruimtes, en voor het nieuwe meubilair. Het kleurenpalet voor de vloeren werd geïnspireerd door de kleuren in de centrale achthoekige hal in blok A. Deze bestaande oker/beige tegelvloer met een wijnrode rand blijft behouden in de nieuwe situatie. In publieke ruimtes en inkomruimtes komen de oker en rode tinten terug. De klaslokalen krijgen een sobere donkere vloer. Hier kan het losmeubilair een kleuraccent brengen. De plafonds zijn in de meeste ruimtes in slechte staat en worden vernieuwd. In de nieuwe refter worden de moulures in hun originele staat hersteld. In blok A en E wordt het schrijnwerk naar origineel model vervangen. De nieuwe openingen die worden gerealiseerd zullen in zwart staal een duidelijk contrast maken.